naukaJavy.pl

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki
Home Forum Ostatni post
 Forum portalu naukaJavy
Witaj Gość   
 Temat :Problemy ze środowiskiem.. 24-06-2016 17:45:19 
seba1412

Gość
Forum : Inne technologie i zagadnienia dotyczące nauki Javy
Temat : Problemy ze środowiskiem

Dzień dobry,

mam problem ze środowiskiem potrzebnym do programowania w Javie, a dokładniej mówiąc z jego instalacją. Postępowałem dokładnie tak jak  to było pokazane w tematach o instajacji JDK oraz Eclips IDE. Na chwilę obecną Eclips nie włącza się a polecenie javac jest nierozpoznawane przez terminal. Prawdę powiedziawszy nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny. Czy ktokolwiek wie gdzie szukać rozwiązania?

Logowano IP
 Temat :Nauka języków obcych!.. 27-05-2016 11:36:49 
Asia Paczula
Zarejestrowany: 27-05-2016 09:35:23
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Nauka języków obcych!

Cześć i czołem!

Oprócz nauki javy, każdy z Was powinien poduczyc się języka angielskiego (jedno łączy się z drugim).

Z racji tego, zapraszam Was na http://Aztekium.pl/1000 w celu poznania najlepszych metod i najpopularniejszych używanych zwrotów. Satysfakcja gwarantowana! 

Logowano IP
 Temat :Odp:Zbiory, zad. 1.. 18-06-2015 14:02:45 
Gość

Gość
Forum : Dyskusje ad. zadań z kursu języka Java
Temat : Zbiory, zad. 1

Witam!
Dobrze, że pojawiło się zadanie, łatwiej przyswoić wiedzę. Ogólnie dobrze się czyta kurs, jest dla mnie streszczeniem długich i niezrozumiałych wywodów w książkach. Dziękuję, pozdrawiam i pokazuję swoje rozwiązanie.

import java.util.Set;
import java.util.HashSet;

public class Zbiory {

public static void main(String[] args){

Object[] tab = {"a", "a", "c", "d"}; // tworzenie tablicy "tab" i wypisanie jej elementów typu String
Set mySet = new HashSet(); // tworzenie zbioru "mySet"

for(Object element : tab) // dodanie elementów tablicy "tab" do zbioru "mySet"
mySet.add(element);

int ileElementów = mySet.size(); // deklaracja zmiennej "ileElementów" typu int określającej liczebność zbioru "mySet"

System.out.println(ileElementów);
}
}
Logowano IP
 Temat :błąd uruchomienia.. 04-03-2015 13:04:13 
Adrian Adrian
Zarejestrowany: 03-03-2015 13:31:43
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Dyskusje o języku Java
Temat : błąd uruchomienia

Witam, napisałem klasę testową:

 

public class Test {
    String dupa[];
    Test()
    {   
        this.dupa[0]="zzzzzz";
    }
    public void dodaj(String a)
    {
        int x=dupa.length;
        x+=1;
        dupa[x]=a.trim();
    }
    public void wypisz()
    {
        for(int i = 0;i           
        {
            System.out.println(dupa[i]);
           
        }
    }
    public static void main (String[] args)
    {
            Test jasiek=new Test();
    String b="xxxxxx";
    String c="yyyyyyyy";
    jasiek.dodaj(b);
    jasiek.dodaj(c);
    jasiek.wypisz();
    }

}

 

 

 

LECZE NIESTETY WYSKAKUJE MI BŁĄD PODCZAS URUCHOMIENIA

Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
    at Test.(Test.java:10)
    at Test.main(Test.java:29)

Logowano IP
 Temat :symulacja ustawienia grzania /chłodzenia klimatyzacji w java.. 14-02-2015 21:07:31 
dominikpecio

Gość
Forum : Dyskusje ad. zadań z kursu języka Java
Temat : symulacja ustawienia grzania /chłodzenia klimatyzacji w java

Witam potrzebuję niżej opisanego programu na sobotę 21 lutego 2015 oczywiście zapłacę ale wszystkie szczegóły omówimy już prywatnie na e-mail peciodominik@gmail.com
zainteresowany proszę o kontakt
Symulacja ustawienia grzania / chłodzenia klimatyzacji na logice rozmytej.
2 wejścia (temperatura na zewnątrz i temperatura wewnątrz)
wyjście - ustawienie klimatyzacji (-2 max chłodzenie +2 max grzanie)
wejścia się wpisuje ręcznie, wystawia wyjście
w javie
Witam potrzebuję niżej opisanego programu na sobotę 21 lutego 2015 oczywiście zapłacę ale wszystkie szczegóły omówimy już prywatnie na e-mail peciodominik@gmail.comzainteresowany proszę o kontakt
Symulacja ustawienia grzania / chłodzenia klimatyzacji na logice rozmytej.
2 wejścia (temperatura na zewnątrz i temperatura wewnątrz)wyjście - ustawienie klimatyzacji (-2 max chłodzenie +2 max grzanie)
wejścia się wpisuje ręcznie, wystawia wyjściew javie
Logowano IP
 Temat :Odp:Zbiory, zad. 1.. 10-02-2014 11:06:44 
Gość

Gość
Forum : Dyskusje ad. zadań z kursu języka Java
Temat : Zbiory, zad. 1

Witam,

Czy zadania są tylko do zbiory czy też do innych podrozdziałów?
Logowano IP
 Temat :Odp:TheNewBoston z Nowego Jorku oraz koushks gdzieś z Indii.. 06-06-2013 20:30:58 
AbbadoN
Zarejestrowany: 06-06-2013 17:42:56
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Materiały z sieci do nauki Javy
Temat : TheNewBoston z Nowego Jorku oraz koushks gdzieś z Indii

Ja korzystam z http://www.youtube.com/user/CoraxTheTutor/videos?flow=grid&view=1 oraz http://www.youtube.com/user/edu4java/videos?view=1&flow=grid


a dzisiaj obejrzę coś z tego co podałeś :)


Pozdrawiam!

Daniel.
Logowano IP
 Temat :Pomoc.. 21-10-2012 13:02:08 
Krzysztof Kłak
Zarejestrowany: 21-10-2012 10:56:03
Posty: 1
Lokalizacja
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Pomoc

Widzę ciekawie się rozwija portal, wraz z moją nauką Javy także chciałbym się przydać więc przychodzę z zapytaniem czy można ewentualnie pomagać w pisaniu artykułów ? :D

Nie chodzi o podstawy a bardziej w strone omawiania trudniejszych tematów nie opisanych w internecie :).

Dziękuję i pozdtawiam .

Logowano IP
 Temat :Spring MVC i dobre praktyki.. 30-05-2012 10:05:42 
Krzysztof Blaszke
Zarejestrowany: 17-05-2012 07:25:14
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Technologie WWW
Temat : Spring MVC i dobre praktyki

Mało się tu dzieje ale może to najwyższy czas żeby rozruszać to forum :)

Poradźcie jak to powinno być...Piszę sobie aplikacje MVC w Springu i mam dwa głupie pytanka...1) Czy w servisach odwoływać się przez DAO czy serwisy do innych obiektów?2) Gdzie stosować annotacje @Transaction? Czy mogę stosować to gdzie chce -  n.p. w metodach kontrolerów czy budować ekstra metody w serwisach objęte tą annotacją?

Krzysiek

Logowano IP
 Temat :TheNewBoston z Nowego Jorku oraz koushks gdzieś z Indii.. 18-05-2012 12:31:23 
Krzysztof Blaszke
Zarejestrowany: 17-05-2012 07:25:14
Posty: 2
Lokalizacja
Forum : Materiały z sieci do nauki Javy
Temat : TheNewBoston z Nowego Jorku oraz koushks gdzieś z Indii

Co sądzicie o wideotutorialach? Ja je uwielbiam! Chciałem zaproponować Wam dwa kanały związane z Javą. 

Kanał Buckiego http://www.youtube.com/user/thenewboston czy też jego druga wersja http://www.youtube.com/user/mybringback . Bucki to bardzo inteligentny i dowcipny koleś. Może nie przedstawia akademickiego podejścia do Javy ale za to fascynuje mnie lekkością programowania. Czasami przynudza tłumacząc wszystko baaaardzo powoli i dokładnie ale i tak mu dużo zawdzięczam.

Drugi koleś to Koushks http://www.youtube.com/user/koushks . Bardzo poukładany człowiek. Niestety trzeba przyzwyczaić się do jego hinduskiego akcentu :)

Czekam na wasze propozycje 

 

Krzysiek

 

Logowano IP
 Temat :Odp:Jaka kolejność rozwoju portalu.. 01-05-2012 12:03:51 
Ktośtam

Gość
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Jaka kolejność rozwoju portalu

Ja jedynie bym prosił o to aby pod każdym tematem było chociaż jedno najprostsze zadanie typu: Zrób trochę większą tablicę, wrzuć do niej jakieś inne dane i wyświetl cośtam..Chodzi mi o to że niektórym ludziom (np. mi) nie chce się tylko przepisywać przykładów, tylko zrobić coś własnego, nawet jeśli to jest śmiesznie banalne. Jak człowiek przeczyta lekcje ale nawet do Eclipsa nie zerknie to jej nie zapamięta.
Logowano IP
 Temat :OpenOffice.. 17-01-2012 13:49:57 
koopa

Gość
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : OpenOffice

Brak tematu poświęconego wykorzystaniu Javy w obsłudze pakietów biurowych

tj. OpenOffice, z mojej strony byłbym bardzo zainteresowany jakby ktoś

podniósł ten temat. np. sortowanie danych w arkuszu kalkulacyjnym

z podanym przeze mnie algorytmem.

Logowano IP
 Temat :Odp:Daremne informacje dodatkowo z błędami.. 24-08-2011 17:55:50 
Gość

Gość
Forum : Materiały z sieci do nauki Javy
Temat : Daremne informacje dodatkowo z błędami

Forum rzeczywiście słabe. Nie zyskało grona użytkowników. Ale kto wie, może paradoksalnie, ten twój wpis rozrusza atmosferę? A co masz na myśli dając taki a nie inny tytuł?
Logowano IP
 Temat :Daremne informacje dodatkowo z błędami.. 06-08-2011 19:12:07 
Michał

Gość
Forum : Materiały z sieci do nauki Javy
Temat : Daremne informacje dodatkowo z błędami

Słabe te forum
Logowano IP
 Temat :Zbiory, zad. 2.. 16-12-2010 17:03:11 
Mariusz Lipiński
Zarejestrowany: 21-12-2009 16:15:30
Posty: 12
Lokalizacja
Forum : Dyskusje ad. zadań z kursu języka Java
Temat : Zbiory, zad. 2

Witam,

 

w tym wątku pytamy, komentujemy i publikujemy swoje opinie i rozwiązania zadania "Zbiory, zad. 2".

Logowano IP
 Temat :Zbiory, zad. 1.. 13-12-2010 11:47:20 
Mariusz Lipiński
Zarejestrowany: 21-12-2009 16:15:30
Posty: 12
Lokalizacja
Forum : Dyskusje ad. zadań z kursu języka Java
Temat : Zbiory, zad. 1

Witam,

 

w tym wątku pytamy, komentujemy i publikujemy swoje opinie i rozwiązania ad. zadania "Zbiory, zad. 1"

Logowano IP
 Temat :Odp:Jaka kolejność rozwoju portalu.. 25-11-2010 20:50:29 
Mariusz Lipiński
Zarejestrowany: 14-10-2009 16:57:42
Posty: 12
Lokalizacja
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Jaka kolejność rozwoju portalu

Pierwszy filmik już jest. Mało imponujący póki co, ale od czegoś trzeba zaczynać:) Zapraszam do oglądania i sugestii, jakie filmiki, tj. pokazujące jakie rzeczy byłyby potrzebne.
Logowano IP
 Temat :Odp:Jaka kolejność rozwoju portalu.. 28-07-2010 15:03:14 
Gość

Gość
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Jaka kolejność rozwoju portalu

Pomysł bardzo dobry, widać już, że realizacja zmierza w dobrą stronę. Ze swojej strony dodałbym propozycję zamieszczania filmików pokazujących kodowanie przykładów online z komentarzem. Ma to kilka plusów dla osób, które dopiero się uczą, przed wszystkim widzą, że to działa, ale też zapamiętują lepiej, bo widzą i słyszą. Jednak z uwagi na to, że jest to pracochłonne, to gdybyś się na to porwał sugeruję to zrobić w ostatniej kolejności - już jako wisienkę na torcie. Wydaje mi się, że osoby korzystające z portalu docenią taką formę...w końcu żyjemy w epoce youtube. Z innych propozycji może ciekawym byłoby dodanie pytań testowych do każdej części ( mini BlackBeltFectory ), mogłaby to być dobra motywacja ale też urozmaicenie zawartości serwisu. Proponowałbym umożliwić dodawanie pytań przez społeczność jak ma to miejsce na BBF. Myślę, że portal będzie wymagał większej reklamy, może na zaprzyjaźnionych blogach...? Ja trafiłem na niego z Twojego blogu, szukając informacji o SCJP. Jednocześnie skorzystam z okazji i wyrażę uznanie za kawał świetnej roboty włożony w blog o SCJP, jak również książkę getSCJP. Obecnie przygotowuję się do egzaminu i często rozwiązuję różne testy z Javy w ramach rozrywki i muszę przyznać, że dużo się nauczyłem z przygotowanych przez Ciebie materiałów. Bardzo dobre przykłady,dobre wyjaśnienia ale przede wszystkim świetne zgłębianie tematu, szczególnie odwołania do specyfikacji. Podziwiam włożoną pracę w projekt o SCJP jak i ten! Pozdrawiam Bartek
Logowano IP
 Temat :Odp:Propozycja.. 03-06-2010 10:05:15 
Mariusz Lipiński
Zarejestrowany: 14-10-2009 16:57:42
Posty: 12
Lokalizacja
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Propozycja

Chciałby ktoś przygotować taki tutorial? Może ty adolfik? Ja obecnie jestem trochę zawalony innymi zajęciami. Mam nadzieję że jakoś w sierpniu uda mi się znowu wygospodarować trochę więcej czasu na portal.
Logowano IP
 Temat :Propozycja.. 28-05-2010 13:41:07 
adolfik

Gość
Forum : Sugestie dotyczące rozwoju portalu
Temat : Propozycja

Proponuję zamieścić tutorial jak zrobić np. książke telefoniczną z komentarzami do kodu.

Można by było zobaczyć jak w praktyce wykorzystać te wszystkie instrukcje else if, klasy, pętle, tablice.

Pozdrawiam

 

Logowano IP
Liczba pozycji na stronie # 




© Wszelkie prawa zastrzeżone dla Mariusza Lipińskiego

kontakt: mariusz.lipinski@naukajavy.pl | strona domowa: www.mariuszlipinski.pl